Onpas tänään ollut tunkkainen ilma ulkona, metsäpalon savut kiusasivat meitäkin. Siitä salaattini sitten sai nimensä. Salaatissa maistuu ihanasti eri ruoka-aineiden maut ja  niitten koostumus; grillattujen paprikoiden makeus, vihreän omenan rapsakkuus, leipäjuuston "narina" hampaissa... Salaatin kanssa maistui kokonaisena grillattu possun sisäfile.

148891.jpg

Savupäivän salaatti:

400 g penne pastaa

Pussillinen pakastettuja herneitä

1 punasipuli

1 pieni vihreä omena

Pala leipäjuustoa

1 keltainen paprika

1 punainen paprika

Oliiviöljyä

Ripaus suolaa, sokeria ja rouhittua mustapippuria

Pullollinen (260 g) Felixin tomaatti-chili salaatinkastiketta

Sulata herneet huoneenlämmössä. Keitä pasta kypsäksi. Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Paloittele leipäjuusto ja omena.
Grillaa pestyt ja neljään osaan paloiteltut paprikat grillissä tai uunissa grillivastuksen alla (uunipellillä) Lorauta oliiviöljyä paprikapalojen päälle. Ripauta pikkuisen suolaa, sokeria ja rouhittua mustapippuria paprikapalojen päälle. Grillaa muutaman minuutin, tai niin kauan että paprikanpalat saavat väriä, älä polta! Annan paprikanpalojen jäähtyä, paloittele.
Sekoita kaikki ainekset keskenään isoon salaattikulhoon.

Kokonainen grillattu porsaan sisäfile:

Jos et halua marinoida lihan itse niin suosittelen Snellmanin valmiiksi marinoitua porsaan sisäfilettä, se oli meinaan ihan syötävää ja hyvääkin, ainakin HK:n verrattuna...

Ota liha ajoissa ulos jääkaapista huoneenlämpöön tasoittumaan, älä koskaan grillaa/paista jääkaappikylmää lihaa!

Grillaa liha kokonaisena, ensin kuumalla grillillä nopeasti välillä kääntäen. Alenna lämpöä ja anna lihan hitaasti kypsyä, välillä kääntäen. Aikaa on vaikea sanoa, riippuu niin monesta asiasta, lihan lämpötilasta grillauksen alussa, grillin kuumuudesta, lihapalan suuruudesta/paksuudesta. Meillä oli ainakin  reilu 600 g  lihapala ja sitä grillattiin miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Silloin se oli täysin kypsä, ihan keskellä filettä oli havaittavissa todella pieni punertava kohta.
Tällä tavalla saa lihasta todella mehukkaan ja mehevän, tuo nopea pinnan sulkeaminen kuumalla grillillä takaa sen.