Isäni toivoi että leipoisin hänelle piirakoita missä olisi todella ohut taikinakuori, niin sellaisiahan ne piirakat kuuluvatkin olla. Äidin kanssa leivottiin sitten yhden satsin piirakoita sunnuntaina mutta kun ne jotenkin vaan "hävisivät jonnekin" Kieli ulkona niin tänään oli pakko tehdä uusia ja tällä kertaa tein sitten tuplasatsin joten iskäkin sai muutaman lisää tällä kertaa. Olihan hänellä syntymäpäivä tänäänkin. Hymy

Ohjeita piirakoihin löytyy varmaan yhtä monta kuin piirakan tekijöitäkin joten pienen testauksen jälkeen sain tällaisen ohjeen kasaan. Nämä olivat meidän makuun todella hyviä. Kieli ulkona

Puuron keittelin jo eilen illalla joten piirakoiden teko menisi hieman nopeammin kun oikeaa touchia tuossa kaulimisessa ei vielä ole. Näissä meni "tovi" ennen kuin olivat valmiita... Silmänisku Treeniä tarvitaan myös piirakoiden ulkonäön vuoksi mutta kaikki aikanaan. Hymy

 

1239119257_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Ohjeesta tulee 20-25 kpl piirakoita: (kannattaa siis tehdä tuplasatsin heti jos syöjiä on enemmän kuin vaan oma napa Silmänisku)

 

Puuro:

2 dl vettä

2 dl puuroriisiä

1 l maitoa (käytin täysmaitoa)

Suolaa (tavallisessa puuro-ohjeessa sanotaan 3/4 tl mutta minä laitoin reilummin)

50 g voita

 

Kaada vesi kattilaan. Lisää riisit kun vesi kiehuu ja anna riisien kiehua noin 2 minuuttia. Lisää maito ja anna puuron hautua rauhassa kannen alla välillä sekoittaen kunnes puuro on kypsää. Lisää voi ja sekoita puuroa niin että voi sulaa.

 

Kuoritaikina:

2 dl kylmää vettä

Suolaa (monissa ohjeissa taisi olla tähän määrään 1 ½ tl mutta tässäkin laitoin reilummin)

1 dl vehnäjauhoja

4 dl ruisjauhoja

Tilkka öljyä

 

Lisää kylmään veteen suola ja osa jauhoista. Painele taikinaa ja lisää jauhoja vähitellen. Jauhojen määrä on vain suuntaa antava. Lisää lopuksi tilkka öljyä. Vaivaa taikinaa tasaiseksi.

Pyöritä taikinasta tanko ja jaa se 20-25 palaan. Pyörittele paloista palloja joita sitten litistät kädellä kakkaroiksi. Kauli sitten kakkarat todella ohuiksi kuoriksi. Täytä kuoret puurolla, sivele kerros puuroa kuorien päälle jättäen pari senttiä reunasta tyhjäksi. Käännä kuorien reunat sivuilta puuron päälle ja aloita piirakoiden poimimisen (näpittämisen)

 

Paista piirakat mieluiten leivinuunissa. Meillä joilla ei leivinuunia ole niin paistetaan piirakat kuumassa uunissa, 300 astetta, niin kauan että ne saavat hieman väriä ja näyttävät herkullisilta.

 

Paiston jälkeen kuumat piirakat voidellaan, tai niin kuin minä tein, upotin ne kokonaan voisula-maitoseokseen. Piirakat ladotaan koriin tai vastaavaan ja peitellään puhtaalla keittiöpyyhkeellä.