perjantai, 9. maaliskuu 2007
Vuokaleipiä ("tavallinen" ja parmesaani)
Tästä ohjeesta saat kaksi vuokaleipää. Molempiin samat "perus raaka-aineet", toinen puolisko taikinasta tuunattu parmesaanilla.
5 dl vettä
1/2 dl öljyä
2 tl suolaa
1 1/2 rkl sokeria
2 dl isoja kaurahiutaleita
1 dl ruisleseitä
1 dl auringonkukan siemeniä
1 pussi kuivahiivaa
6 dl sämpyläjauhoja
Noin 3 dl vehnäjauhoja
Voiteluun maitoa
Sekoita reilusti lämpimään veteen öljy, suola, sokeri, leseet, hiutaleet ja siemenet. Lisää jauhot joihin on sekoitettu kuivahiiva. Voitele leipävuoka, laita puolet taikinasta vuokaan ja paina taikina tasaisesti siihen. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaisiksi. Voitele leivän pinta maidolla, ripottele päälle siemeniä ja paista 200 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia, kunnes leivän pinta alkaa saada väriä.
Toiseen taikinan puoliskoon lisäsin noin 1 1/2 dl raastettua parmesan juustoa, 1 rkl kuivattua oreganoa. Voiteluun maitoa ja päälle parmesan raastetta.