Jouluaatto vietettiin tänä vuonna kotosalla perheen kesken, äitini ja isäni liittyivät seuraamme. =)
Jouluruoka oli se meidän perinteinen, eli ensin kalaa eri muodoissa, rosollia vaaleanpunaisen kastikkeen kanssa, keitettyä perunaa, mustaa leipää y.m. Sen jälkeen oli laatikoitten ja kinkun vuoro.

318251.jpg

Eli savustettua siikaa, graavattua taimenta, sinappisilakoita ja valkosipulisilakoita kalstajalta. Suutarinlohta kaupasta. Rosolli (kaupan hyllyltä) keitettyjen kananmunien ja vaaleanpunaisen kastikkeen kanssa. Keitettyjä perunoita ja viipaloitua mustaa leipää. Niin ja tietysti siianmätiä, silputtua sipulia, suolaa ja valkopippuria sekoitettuna smetanaan, nam!
Ainoa uutuus tänä vuonna taisi olla tuo hapankorppu-lohirulla.

318250.jpg

Ohje löytyi Pirkan viikko-ruokalehtisestä ennen joulua.

Hapankorppu-lohirullat:

15 hapankorppua

150 g kylmäsavustettua kirjolohta viipaleina

200 g Pirkka Kevyt Italian yrtit tuorejuustoa (itse käytin Crème Bonjour Ruohosipuli tuorejuustoa)

1 rkl maitoa

1 dl hienonnettua tilliä

Kostutukseen:

2 rkl sitruunan- tai limetinmehua + vettä (käytin sitruunaa)

Kasta hapankorput sitruunaveteen ja levitä ne kelmun päälle hieman limittäin (3 x 5 kpl) suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
Sekoita tuorejuuston joukkoon maito. Levitä hapankorppujen päälle puolet tuorejuustosta ja sitten lohiviipaleet. Levitä pinnalle loppu tuorejuustoseos ja tilli.
Peitä pinta kelmulla ja anna hapankorppujen kostua noin 15 minuuttia, kunnes levyn voi kääriä rullalle. Kääri levy tiukalle rullalle kelmun avulla. Kiedo rulla vielä alumiinifolion sisään.
Anna vetäytyä pari tuntia tai yön yli. Viipaloi tarjolle.
Itse tein tämän muutaman päivän ennen aattoa ja laitoin rullan pakastimeen, sitä oli sitten helppo viipaloida hieman kohmeisena.

318247.jpg

Tässä kuva tuosta smetana herkusta jonka äitini sekoitteli meille. Siinä on siis smetanaa, hienonnettua sipulia, suolaa, jauhettua valkopippuria ja siianmätiä. Todella herkullista! =)

318252.jpg

Ja tässä kinkku , herneet ja laatikot. Porkkana-, peruna- ja lanttulaatikko ostettiin tänä vuonna kaupasta. Herkullisen juuresoselaatikon ohje löytyy täältä.

318253.jpg

Ja tässä pikkuherra syö itse pieniä kinkun palasia ja herneitä. Tuohon kuvassa näkyvään mietoon sinappiin pikkuherra hurahtui (ihme yksivuotias joka sinapista tykkää, no onhan se tietysti niin mietoa että sitä voi lusikalla syödä) Kun enemmän sinappia ei lautaselle tullut niin hän otti tuubin, missä korkki oli päällä, ja yritti työntää herneitä "tuubin avauspiikkiin" ja koko ajan kuului vaan "Nam, nam!" =) Kyllä hän laatikoitakin söi, ne syötettiin hänelle ettei tulisi niin sottaista. ;-)

Lahjoja pojat saivat yllin kyllin ja vaikka lapsia oli vaan kaksi niin meteli oli aika kova, siitä 3-vuotias, joka oli niiiiin tohkeissaan, piti huolen. =)

Niin, ja minäkin olin ollut kiltti koska sain muun muassa soivan Mikki Hiiri leivänpaahtimen jota olin jo kauan halunnut. =D Olin ollut niin kiltti että niitä tuli kaksikin, eli jos joku tarvitsee upo uuden paketissaan olevan, soivan Miikki Hiiri leivänpaahtimen joka paahtaa Mikin kasvot leipiin niin laita tarjous sähköpostiini. Lähetys onnistuu postin kautta. =)