tiistai, 12. joulukuu 2006
Juuressoselaatikko
500 g porkkanoita
300 g lanttua
1 iso sipuli
150 g juuriselleriä
200 g palsternakkaa
Noin 5 dl vettä
1 tl suolaa
2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
3 dl Emmental juustoraastetta
2 munaa
1/2 dl siirappia
1 1/2 tl piparkakkumaustetta
1/4 tl jauhettua valkopippuria
1 tl suolaa
1/2 dl korppujauhoja
Pinnalle:
Noin 1/2 dl korppujauhoja
Kuori ja paloittele juurekset ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta keitinlieminenn. (Mielestäni kannattaa ottaa osa keitinliemestä sivuun/talteen ja lisätä sitä soseutuksen jälkeen vähän kerralla, ettei soseesta tule liian vetistä)
Kuumenna kattilassa kerma-maitoseos. Sulata siihen juustoraaste ja anna seoksen hieman jäähtyä.
Lisää juuressoseeseen kaikki muut ainekset ja sekoita hyvin. Tarkista vielä onko suolaa ja mausteita riittävästi.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan, ripottele pinnalle korppujauhoja ja tee pintaan kuvioita lusikalla.
Kypsennä 150-175 asteisessa uunissa noin 2 tuntia.
Tuon yhden vuoan kypsennin jo eilen ja syötiin sitä porsaanlihan kanssa. Toiset vuoat (2 kpl) laitoin paistamatta (ja ilman pinnan korppujauhoja) pakastimeen. Jouluksi sitten vaan vuoat ajoissa ulos pakastimesta sulaamaan, korppujauhot ja kuviot pintaan ja kypsennys uunissa.