DSC_0289-004-normal.jpg

 

Vapuksi kokeiltiin tänä vuonna paistaa munkit itse. Rahkamunkkien ohjetta metsästin ja löysin tällaisen ohjeen, Myllyn Rahkamunkit.
 

 

Rahkamunkkitaikina:

2

dl

vettä, simaa tai maitoa

1

tlk

maitorahkaa (250 g)

50

g

hiivaa

1-2

tl

suolaa

2

dl

sokeria

1

rkl

vaniljasokeria

1

rkl

kardemummaa

1

 

muna

n. 10

dl

Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (n. 650 g)

1

dl

pullomargariinia tai voisulaa

Paistamiseen:

kasviöljyä

Pinnalle:

sokeria

Rahkatäyte:

1

tlk

maitorahkaa (250 g)

½

dl

sokeria

1

rkl

vaniljasokeria

1

 

muna

150

g

vadelmahilloa

Kuumenna neste kiehuvaksi esim. mikrossa, lisää siihen rahka, jolloin seoksesta tulee suunnilleen kädenlämpöistä. Liuota hiiva tähän. Sekoita joukkoon suola, sokerit, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten, yleiskone tms. on oiva apu tähän. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Pyörittele taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaiseksi.

Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla eli sen tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo, että rasva ei kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan! Paista munkit muutama kerrallaan, upottaen ne rasvaan, käännä paiston puolivälissä.

Nosta kypsät munkit reikäkauhalla lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele munkit sokerissa heti.
Sekoita täytteen ainekset ja pursota pursotinsuuttimella täytettä munkkien sisään. Hillon ja rahkaseoksen voi laittaa munkin sisään myös erikseen tai niistä voi käyttää vain toista täytettä.

Tuon rahkatäytteen tein myöskin mutta jätin hillon pois. Täytteestä tuli kuitenkin aivan liian valuvaa joten ei sitä oikein pystynyt pursottaa munkkien sisälle. Mutta hyviä munkit olivat ilman täytettäkin. =)

 

 

Sima taas on Dansukkerin ohjeella tehty, Perinteinen sima.

 

 

Perinteinen sima

 

Ainekset

4 litraa vettä
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
1-2 sitruunaa
1/5 tl tuoretta hiivaa (herneen kokoinen pala)
sokeria, rusinoita

 

 

Kiehauta noin puolet vedestä ja kaada se sokerien päälle. Sekoita loput vedestä sekä puristettu sitruunan mehu joukkoon. Liuota hiiva kädenlämpöiseen seokseen. (Helpoiten onnistuu, kun liuotat hiivan ensin nestetilkkaan ja sekoitat sitten seokseen.) Sekoita ja anna siman käydä huoneenlämmössä 1–2 vuorokautta.

Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä sima valmistuu noin viikossa, huoneenlämmössä noin 3 päivässä. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Muistathan, että paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Tuplaamalla ohjeen (käytä hiivaa 1/4 tl) saat riittävästi simaa suurelle vappuseurueelle!

Vinkki 1!
Mikäli haluat tummempaa simaa, käytä yksinomaan Fariinisokeria.
 

Vinkki 2!

Halutessasi enemmän sitruunan makua kuori sitruunoiden keltainen kuoriosa mukaan. Pese sitruunat huolellisesti ennen käyttöä. Siivilöi sima ennen pullotusta.