Ostettiin metsästysseuralta kokonainen peuran vasa joten nyt on taas pikkuisen lihaa pakastimessa.Siinä olikin oikein mukava homma paloitella elukka keittiön pöydällä... ;-)
Päätettiin heti ensimmäiseksi kokeilla kolapaistia, ohje löytyi Riistaruutukokki kirjasta. Sen sanon nyt heti että tuohon "marinaadiin", johon ohjeen mukaan tulee vaan kolajuomaa, niin siihen kannattaa ehdottomasti lisätä mausteita. Minä seurasin ohjetta aika orjallisesti vaikka juuri tuota "marinaadia" ihmettelinkin ja lopputulos oli juuri se että liha ei maistunut juuri miltään sisältä, pinta oli kyllä mausteinen.

371475.jpg

700 g luutonta peuranpaistia

1 litra kolajuomaa

1 rkl voita

1 tl suolaa

1/4 tl pippuria

1/2 tl jauhettua inkivääriä

1 sipuli

Puhdista paisti ja sido se tarvittaessa. Pane paisti astiaan ja kaada kolajuoma päälle (kannattaa lisätä myös mausteita) Anna maustua jääkaapissa 8 tuntia.
Ota paisti liemestä pois ja kuivaa se talouspaperilla. Kuumenna rasva padassa, lisää paisti ja ruskista se joka puolelta kauniin väriseksi. Sekoita keskenään suola, pippuri sekä inkivääri ja mausta ruskistunut pinta seoksella.
Työnnä lihaan paistomittari niin, että sen kärki osuu paistin keskelle. Kuori ja leikkaa sipuli renkaiksi ja laita renkaat pataan. Kaada pataan vähän marinointiin käytettyä kolajuomaa ja hauduta liha kannen alla, kunnes mittari näyttää 70 astetta. Tähän kuluu aikaa noin tunti. Anna paistin seistä noin 15 minuuttia ennen kuin leikkaat sen ohuiksi viipaleiksi.

Paistettu karambola:

2 karambolaa

1-2 rkl voita

1 rkl juoksevaa hunajaa

1/2 rkl raastettua inkivääriä

1/2 tl suolaa

Huuhdo karambolat ja leikkaa ne viipaleiksi. Paista viipaleita rasvassa paistinpannulla muutama minuutti. Valuta hunajaa joukkoon ja mausta viipaleet inkiväärillä ja suolalla.

Jogurttikastike:

2 dl ruokajogurttia (käytin Lindahlin turkkilaista)

2 rkl rouhittuja saksanpähkinöitä (näitä en laittanut)

1/2 tl sitruunamehua (laitoin enemmän)

1/2 tl suolaa

1/4 - 1/2 tl sitruunapippuria

Sekoita keskenään kaikki ainekset ja anna kastikkeen maustua hetken jääkaapissa.