Tänään meillä syötiin lohikeittoa. Keitto on tehty lohifileen palasesta, ei kokonaisesta kalasta jolloin maku olisi ollut huomattavan paljon kiinnostavampi. Mutta ei tämä pahaa kuitenkaan ollut, ei ollenkaan, sen takasi hyvänmakuiset raakaineet kuten tuore kala varhaisperunat (joskin olivat ulkomaalaisia ja ne kamppailevat ihan eri sarjassa kuin kotimaiset potut), tuore tilli, sipuli, kerma, voinokare jne...
Ohje on tällainen "suunnilleen-ohje", en yleensä mittaa kauheesti soppaa keitellessäni.

549306.jpg

Perunaa (keskikokoisia noin 8)

Sipulia (2 isohkoa sipulia)

Porkkanoita (5-6 kpl)

Noin 2 litraa vettä

Kokonaisia valkopippureita

Suolaa

Kuohukermaa (laitoin koko purkillisen, eli 2 dl, mutta vähempikin määrä varmaan riittää jos siltä tuntuu)

Nokare voita

Lohifilettä (koko pala painoi noin 800 g mutta osa siitä oli myös paksua nahkaa)

Tuoretta tillisilppua

Pese (kuori) ja paloittele perunat ja laita palat kattilaan. Lisää silputut sipulit ja paloiteltut porkkanat. Laita sekaan kokonaisia valkopippureita, vettä ja suolaa. Tämä onkin mielenkiintoista; monet lisäävät suolan vasta keittämisen loppupuolella. Mutta minä olen huomannut että jos ainakin hieman suolaa laittaa keittoon jo alussa niin esimerkiksi perunat ja porkkanat imevät sen itseensä ja silloin niistä tulee, minun mielestäni, parempia. On niin ikävää pureskella isohkoa perunan palaa josta suola puuttuu melkein kokonaan. Mitäs mieltä te olette? Miten te teette suolan kanssa keitoissanne? Ja takaisin ohjeeseen...
Keittele niin kauan että perunat ja porkkanat ovat melkein kypsiä. Lisää kermaa, pieni nokare voita ja lohipaloja, anna kiehua hiljalleen vaan muutaman minuutin niin että kala kypsyy. Liiallinen keittäminen rikkoo lohipalaset. Lisää tuoretta tillisilppua ja tarkista maku, lisää suolaa tarvittaessa.